Ghid de Licentiere

Drepturi si conditii

Atunci cand cumparati un software, achizitionati de fapt licenţa, adica dreptul de a-l utiliza in anumiti termeni si conditii, si nu programul informatic in sine. Licenta contine termenii si conditiile privind folosirea legala a software-ului, de la intinderea drepturilor de licentiere pana la enumerarea restrictiilor vizavi de scop, utilizare sau transmitere.

In general, o licenta confera dreptul neexclusiv de a folosi software-ul si interzice copierea, multiplicarea sau distribuirea sa.

Licenta poate fi pentru:

 • un singur utilizator/calculator;
 • multi-utilizator/multi-calculatoare, conform licentei.
 • Nu trebuie depasit numarul de instalari permise, pentru ca aceasta situatie reprezinta o incalcare a licentei si a legislatiei in vigoare.

Dovada licentierii

Dovada licentierii se face, cumulativ, cu: licenta de utilizare, documentul de achizitie si dovada livrarii. In functie de tipul de licentiere, pot fi cerute si alte documente.

Pastrati aceste documente cel putin in copie la sediu si la punctele de lucru unde se folosesc programele, pentru a le putea prezenta in cazul unei verificari efectuate de autoritatile competente.

I. Tipuri de licente

a) Licentierea retail

Varianta cea mai frecvent intilnita este FPP (Full Packaged Product) sau ESD (Electronic Software Distribution) este versiunea cu amanuntul al produsului.

Cine poate cumpara aceste licente ? Ele se pot vinde oricarui utilizator, fie ca acesta va cumpara doar licenta in sine, fie ca o cumpara impreuna cu un calculator.

Se pot transfera aceste licente pe alte PC-uri ? Acest tip de licenta permite mutarea software-ului de pe un calculator pe altul, sau modificari nelimitate de hardware si implicit activari nelimitate.

Ce limitari sunt ? Evident achizitionarea unei licente retail FPP sau online este varianta cea mai scumpa, dar ea poate fi activata pe orice calculator cu aceeasi cheie de produs, dar numai pe un singur calculator odata, nu pe mai multe simultan.

Ce se cumpara de fapt ? In acest pachet sau cu acest download primiti atat un kit de instalare pe 32 de biti, cat si pe 64 de biti, asa ca aveti posibilitatea de a instala ce versiune doriti in functie de sistemul pe care il aveti. Tot in acest pachet sau pe site-ul producatorului se gasesc instructiuni de utilizare, Acordul de Licenta si cheia produsului. Pe langa toate acestea, in acelasi pret, producatorul ofera si include suport tehnic.

b) Licentierea OEM

In comparatie cu licentele Retail, cele OEM (Original Equipment Manufacturer) adica acele licente care insotesc echipamente originale) se pot cumpara numai impreuna cu un sistem PC pe aceeasi factura si pot fi instalate doar pe acel calculator. Daca acel PC este deteriorat iremediabil, licenta nu poate fi refolosita in alta parte.

Ce limitari sunt ? Producatorul permite modificarea configuratiei initiale a sistemului intre anumite limite. Fiecare componenta capata o anumita pondere, iar placa de baza este cea mai importanta. Modificari serioase de hardware duc la pierderea activarii si la imposibilitatea re-obtinerii acesteia. Se pot face modificari la componente cu importanta mai mica (hard disc, RAM, DVD sau CD), dar si la cele mai importante, cum ar fi procesorul, dar numarul acestor modificari este limitat, fiind posibila chiar si inlocuirea placii de baza daca aceasta s-a defectat.

De ce sunt aceste licente mai ieftine ? Producatorul ofera aceste licente OEM la un pret mic fata de versiunile retail, pentru ca este interesat de cresterea numarului de licente originale vandute impreuna cu sisteme de calcul de la partenerii hardware si pentru ca pentru acest tip de licenta nu acorda suport.

Cine poate cumpara asemenea licente ? Aceste licente sunt destinate in principal producatorilor de PC-uri si tablete, dar si utilizatorilor de acasa care isi construiesc propriile sisteme, cu conditia ca licenta sa fie pe aceeasi factura cu componentele sau cu sistemele noi, achizitionate fara sistem de operare.

Ce cuprinde acest pachet ? Pachetul unei licente OEM cuprinde suportul de instalare (DVD) pe 32 sau pe 64 de biti, NU ambele variante.

Ce se cumpara de fapt ? In aceste situatii se cumpara un sistem de operare care poate fi instalat, folosit si activat pe un singur PC / tablet. 

II. Variante de comercializare 

a) Licenta electronica sau ESD (Electronic Software Distribution) 

Este un canal avansat de distributie de software in format electronic. Cheia de activare/numarul de serie este trimis catre utilizatorul final impreuna cu instructiunile de descarcare a programului si, impreuna cu dovada achizitiei, constituie dovada legalitatii licentei.

Avantajele licentelor ESD:

 • Licentele sunt de tip FPP. Adica se pot muta de pe un PC pe altul.
 • Cheia de activare se trimite prin email.
 • Tot prin email se trimite si un link de download pentru kit-ul de instalare.
 • Livrarea este rapida si activarea se poate face imediat.

b) Licenta FFP (Full-Package Product)

Licentele FFP sunt aplicatiile software asa cum pot fi ele regasite pe rafturile magazinelor retail.

In listele de produse si preturi estimate, aceste licente au in denumire particule ca CD sau DVD; spre deosebire de licentirea de volum, licenta se poate vinde si cu suportul fizic al kitului de instalare.

Avantajele licentelor FPP:

 • Pachetul poate contine kit de instalare pe CD sau DVD, EULA - End User License Agreement - si manual cu documentatie. Tot inauntru gasiti si cheia de instalare a produsului software.
 • Produsul poate necesita activare. Se poate face automat, daca exista conexiune la Internet, sau prin telefon, cu ajutorul operatorilor de la centrul de activari.
 • Produsul poate fi mutat de pe un calculator pe altul; de exemplu, daca primul calculator s-a defectat sau se schimba hardware-ul partial sau integral.
 • Licenta FPP acopera doar versiunea curenta a produsului achizitionat. Nu include drepturi de downgrade si nici de upgrade.

c) Licenta OEM (Original Equipment Manufacturer)

Licentele OEM sunt destinate producatorilor de echipamente de calcul, celor care asambleaza sau comercializeaza calculatoare. Acestia preinstaleaza produsele software si furnizeaza apoi calculatoarele gata pregatite pentru a fi folosite de catre utilizatorii finali.

d) Licenta GGK (Get Genuine Kit)

Licentele GGK ofera posibilitatea intrarii in legalitate a celor care au cumparat PC-uri complet asamblate cu o copie preinstalată contrafacuta, piratata, ilegala sau fara licenta. GGK este recomandat pentru companiile cu mai putin de 5 PC-uri.